Alaselkäkipu ja lääkkeettömät hoidot
Hei,
Minulla on toistuva kiputila alaselässäni. Se on lääkärin mukaan lihasperäistä. Tiedän, että kivun hallinnassa voisi auttaa myös joko lämpö- tai kylmähoito. En ole vielä koittanut kumpaakaan, etten pahentaisi tilannetta. Kumpi sinun mielestäsi sopii paremmin lihaskivun hoitoon, kylmä vai lämmin? Onko haude parempi kuin geeli?
Kylmä- ja lämpöhoito selkäkivun itsehoidossa
Suosittelen lähes kaikille tuki- ja liikuntaelin kipua poteville asiakkaille joko kylmä- tai lämpöhoitoa kivun itsehoitoon. Kylmä- tai lämpögeelien käyttö on turvallista, ja ne lievittävät kipua joskus jopa yksinään mutta usein yhtenä hoitomuotona lääkehoidon, liikunnan ja fysioterapian rinnalla. Kylmän tai lämmön käyttö voi vähentää myös kipulääkkeiden tarvetta ja helpottaa liikkumista, mikä puolestaan usein edesauttaa vaivasta paranemista.
Kylmähoito sopii useammin kuin lämpöhoito
Useimmiten kylmä on varmempi valinta kivun hoidossa kuin lämmin, sillä se auttaa monipuolisemmin eri kiputiloihin. Moniin kipuihin (esim. lihasten tai nivelien rasitusvammat) kuitenkin kumpikin vaihtoehto voi tuoda helpotusta. Lämpöä ei suositella tuoreisiin vammoihin. Ja mikäli kipukohta punoittaa, on turvonnut tai tuntuu tulehtuneelta, hoitovaihtoehto kivun lievittämiseksi on useimmiten kylmä.
Kylmähoito lievittää kiputuntemusta
Lämpötilan muuttuminen iholla aktivoi ihonalaiset lämmönsäätelyreseptorit. Nämä reseptorit puolestaan välittävät hermoston kautta aivoille tiedon kylmäaltistuksesta. Myös kipusignaali kulkeutuu aivoihin samoja hermoja pitkin, ja kun hermoa altistetaan toistuvasti kylmäsignaaleille, hermo ”ruuhkautuu” ja kivun tuntemus heikentyy.
Kylmägeeli sisältävää mentolia
Ihossa on monia lämpötilareseptoreita, jotka reagoivat eri lämpötiloihin. Kylmägeelien sisältämä mentoli alentaa ihon pintaa 5-7 astetta aktivoidakseen lämpötilareseptorit (TRPM8), joilla on kipua lievittävä vaikutus. Mentolin viileys ei kuitenkaan tunnu kipuna, kuten esim. kapsaisiinin lämpövaikutus. Kylmähaude saattaa puolestaan viilentää ihon pintaa liikaa, jolloin pahimmassa tapauksessa voi kehittyä jopa kudosvaurio. Lisäksi mentoli vilkastuttaa verenkiertoa, jolloin lihakset rentoutuvat ja usein paraneminen nopeutuu. Ja mentoli vähentää myös tulehdusvälittäjäaineiden tuottoa, mikä vaimentaa kipua tulehduksellisissa kiputiloissa.
Kylmä rauhoittaa, lämpö rentouttaa
Kylmä vähentää myös kuumotusta ja turvotusta sekä rauhoittaa tulehdusta, mitkä ovat tärkeitä ominaisuuksia etenkin tuoreissa vammoissa. Lämpö puolestaan kiihdyttää verenkiertoa ja siten kudosten aineenvaihduntaa, mikä myös vähentää lihasjännitystä ja rentouttaa lihaksia. Myös lämpö vaikuttaa kudosten lämpötilareseptoreihin heikentäen kipusignaalin kulkeutumista tuntohermoja pitkin. Lämmön lihaksia rentouttava vaikutus voi lisätä lihasten liikkuvuutta ja siten helpottaa oloa yleisesti etenkin lihasjumeissa. Joskus lihasten lämmittäminen saattaa myös mahdollistaa lihasten hieronnan, venyttelyn tai muun mekaanisen käsittelyn
Kylmähoitoa kannattaa käyttää kuurina
Sinun tilanteessa suosittelen käyttämään kylmägeeliä säännöllisesti esim. pari-kolme viikkoa, vaikka se ei tuntuisi heti auttavan. Geeliä olisi hyvä laittaa kipualueelle kolme-viisi kertaa päivässä. Kylmähoidon rinnalla suosittelen liikuntaa ja säännöllistä lihashuoltoa. Tarvittaessa voit näiden lisäksi helpottaa oloasi tulehduskipulääkkeellä tai parasetamolilla. Koska kipu on toistuvaa, suosittelen myös lääkärissä käyntiä. Lääkäri voi ohjata sinut tarvittaessa esimerkiksi fysioterapiaan, suositella hierontaa ja muita kivunlievitys ja -hoitomenetelmiä.
Siirry katsomaan kylmä- ja lämpögeelejä Tammerkosken apteekin verkkokauppaan.