B12-vitamiinin puutos ja lähteet
Hei,
Mikä sinun käsityksesi on ikääntyvien B12-vitamiinin tarpeesta? Tuntuu, että todella moni ikäiseni (65-75-v.) tuttava käyttää B12-vitamiinilisää. Sitähän saa vissiin apteekista ilman reseptiäkin. Miksi sitä oikein pitäisi käyttää? Ja onko sen käytöstä jotain vaaraa? Ja kenelle sitä suosittelet?
B12-vitamiinin vaikutus muistiin
Pelko muistitoimintojen heikkenemisestä on tyypillisin syy, miksi moni ikäihminen käyttää varalta B12-vitamiinilisää. Tiedetään, että veren alhainen B12-vitamiinipitoisuus voi nimittäin osaltaan vaikuttaa mm. muistiongelmien syntyyn. B12-vitamiinia kutsutaankin kansankielellä ”muistivitamiiniksi”. B12-vitamiinilisän rutiininomaisesta käytöstä muistiongelmien ehkäisyssä ei tosin ole yhteisymmärrystä asiantuntijoiden kesken, sillä yksittäisen ravintoaineen vaikutus muistisairauksiin on vaikea tieteellisesti todistaa. Muun muassa niin sanotut sydänterveelliset elämäntavat (liikunta, ruokavalio ja lepo) ovat yksittäistä ravintoainetta tärkeämpi keino ennaltaehkäistä myös muistisairauksien puhkeamista.
B12-vitamiinin puutoksen oireet
B12-vitamiinin puutos voi ilmetä muistiongelmien lisäksi myös väsymyksenä, henkisen suorituskyvyn laskuna, lihasheikkoutena tai tuntoaistin häiriöinä ja raajojen pistelynä. B12-vitamiinia tarvitaan useisiin tärkeisiin elimistön toimintoihin, mm. veren puna- ja valkosolujen kehittymiseen. Puutos aiheuttaakin monesti anemiaa, joka on hoidettavissa rautalisän sijaan B12-vitamiinilla. Puutosoireet kehittyvät yleensä vähitellen, joten niihin tottuu, ja oireilua voi olla hankala liittää B12-vitamiinin puutteeseen. B12-vitamiinilisän käyttö kannattaisi kuitenkin aloittaa riittävän ajoissa, sillä pitkäkestoinen puute voi aiheuttaa myös palautumattomia muutoksia etenkin muistille.
B12-vitamiinin lähteet - mistä B12-vitamiinia saa?
Laadukasta ja monipuolista sekaravintoa syövä saa normaalisti riittävän määrän B12-vitamiinia ruuasta. Puutostila liittyy yleensä imeytymishäiriöihin ja yksipuoliseen ruokavalioon. B12-vitamiinia saadaan vain eläinkunnan tuotteista (liha, sisäelimet, kala ja maitovalmisteet), joten vegaanit saavat liian vähän B12-vitamiinia ravinnosta. Kasvissyöjien tulisikin käyttää päivittäistä B12-vitamiinilisää. Apteekistamme löydät myös vegaanisia B12-vitamiinivalmisteita.
Mistä B12-vitamiinin puutos voi johtua?
Ruokavalio voi yksipuolistua myös ikääntymisen ja siihen liittyvän terveydentilan heikkenemisen myötä, jolloin voi salakavalasti kehittyä B12-vitamiinin puutos. Samoin B12-vitamiinin imeytyminen maha-suolikanavasta voi olla heikentynyt ikäihmisellä. Jopa joka kymmenennellä yli 65-vuotiaalla suomalaisella on B12-vitamiini puutos.
Crohnin tauti tai keliakia B12-vitamiinin puutoksen taustalla
Yksi syy elimistöön kehittyvälle B12-vitamiinivajeelle on puolestaan suolistosairaudet kuten keliakia tai Crohnin tauti. Lääkkeistä suurehko päiväannos diabeteslääke metformiinia tai mahansuoja-/närästyslääkkeiden (ns. happopumpunsalpaajat) pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa B12-vitamiinin puutetta. Myös mahalaukun tulehdus ja suolistoon tehdyt leikkaukset heikentävät B12-vitamiinin imeytymistä. Lisäksi alkoholisteilla on monesti liian vähän B12-vitamiinia elimistössä.
B12-vitamiinin liikasaanti tai yliannostus
Koska liiallinen B12-vitamiini ei varastoidu elimistöön, B12-vitamiinilisän käytöstä ei ole vaaraa. Elimistö ottaa B12-vitamiinia käyttöönsä vain sen määrän, mitä tarvitsee. Varasto tyhjenee noin kahdessa vuodessa, mikäli ruuasta ei saada tarpeeksi B12-vitamiinia.
Metformiini tai mahansuoja-/närästyslääke B12-vitamiinin puutoksen taustalla
Suosittelen asiakkaalle B12-vitamiinilisää, mikäli ruokavalio on yksipuolinen tai hänellä on selkeitä B12-vitamiinin puutosoireita. Samoin metfomiinia tai mahansuojalääkkeitä säännöllisesti käyttävien kanssa otan monesti asian esille. B12-vitamiinin puutosta epäiltäessä olisi tarpeellista mittauttaa myös veren B12-vitamiinitasot. Asia kannattaa siis ottaa puheeksi myös hoitavan lääkärin kanssa. Lääkäri voi tarvittaessa määrä B12-vitamiinia pistoshoitona, mikäli kyseessä on B12-vitamiinin imeytymishäiriö. Sen sijaan liian vähän ruuasta B12-vitamiinia saavan kannattaa korvata vähäinen B12-vitamiinin saanti tablettihoidolla.
B12-vitamiinin vajaus voi aiheuttaa foolihapon vajausta
B12-vitamiinin ohella kannattaa varmistaa, että saa ravinnosta riittävästi foolihappoa (lähinnä tuoreista vihreistä kasviksista), sillä elimistö voi korvata B12-vitamiinin vajausta foolihapolla. Apteekistamme on saatavilla tästä syystä myös valmisteita, joissa on sekä B12-vitamiinia että foolihappoa samassa tabletissa.
Siirry katselemaan B12-vitamiinivalmisteita Tammerkosken apteekin verkkokaupasta tästä linkistä.