Muistia voidaan parantaa oikealla ravitsemuksella

Yksipuolinen ravitsemus muistisairauden taustalla

Tutkimusten mukaan ravitsemukselliset ongelmat, etenkin yksipuolinen ruokavalio, ovat edeltäneet monta muistisairausdiagnoosin saanutta. Etenkin proteiinin, B2-, B6-, C- ja D-vitamiini sekä kalsiumin, sinkin ja kuidun saanti jää monella liian vähäiseksi. Muistiakin voidaan kuitenkin parantaa oikealla ravitsemuksella. Jos lievästi muistisairas saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ruokavaliostaan, taudin eteneminen voi hidastua. Lisäksi ravitsemuksellisilla asioilla voidaan suojata aivojen verenkiertoa ja siten ylläpitää parempaa aivoterveyttä.

Terveellinen, säännöllinen ja monipuolinen ravitsemus on aivoterveydelle oleellista. Aivot tarvitsevat rakennusaineensa ja energiansa ravinnosta. Aivot nauttivat etenkin kasviksista, hedelmistä, kasviöljyistä ja kalasta. Nämä ruoka-aineet sisältävät ravintoaineita ja vitamiineja, jotka suojaavat sekä aivoverisuonia että sydäntä. Samalla autetaan aivoja voimaan paremmin. Myös jatkuvasti riittävä energiansaanti auttaa muistamisessa.

Aivojen yleisin rakennusaine on rasvat

Aivoissa on paljon etenkin rasvahappoja sekä fosfolipidejä. Ravinnosta tarvitaan näin ollen riittävästi hyvänlaatuisia, tyydyttymättömiä rasvoja. Hyviä rasvoja saadaan mm. kalasta, kasviöljystä, avokadosta ja pähkinöistä. Sen sijaan voin ja lihatuotteiden sisältämä kova rasva on aivoterveyden kannalta epäedullista.

Viestit välittyvät aivoissa hermosolusta toiseen synapsien kautta. Siksi synapsien toiminta on oleellista muistitoiminnoissa. Esimerkiksi Alzheimerin tautiin liittyvää muistihäiriötä voidaan kuvata synapsikatona. Synapsikato kuuluu Alzheimerin taudin ensioireisiin.

Synapsit koostuvat hermosolujen solukalvoista, jotka puolestaan muodostuvat fosfolipideistä. Fosfolipidien muodostumiseen tarvitaan omega-3-rasvahappoja, uridiinia ja koliinia sekä B-ryhmän vitamiineja ja antioksidantteja. Näitä ravintoaineita esiintyy luontaisesti ravinnossa, mutta alkaneessa Alzheimerin taudissa tarvittavaa määrää on hankala saada ravinnosta.

Kontrolloidussa tutkimuksessa ajattelu- ja toimintakyky väheni 45 % vähemmän kliinisen ravintovalmisteen käyttäjillä

Moni varhaisen vaiheen Alzheimerin tautia sairastava hyötyy kliinisestä ravintovalmisteesta (Souvenaid), jossa on optimaalinen koostumus yllä mainittuja ravintoaineita. Laadukkaiden suomalaistutkimusten mukaan (LiPiDiDiet-projekti, jonka tulokset on julkaistu arvovaltaisessa Lancet Neurology -lehdessä) kyseisen ravintolisän käyttäjän ajattelu- ja toimintakyky arjen tilanteissa heikkeni kliinisen ravintovalmisteen käyttäjillä 45 % vähemmän kuin vertailuryhmällä. Lisäksi valmisteen käyttäjillä voitiin havaita vähemmän Alzheimerin tautiin liittyvää aivojen surkastumista. Valmisteen hyöty voidaan arvioita noin 12 viikon käytön jälkeen. Kysy apteekista lisää tästä ravintolisästä. LiPiDiDiet-tutkimuksesta voit lukea lisää tästä.

Aivoja voidaan suojata myös ennaltaehkäisevästi elintavoilla

Kaikki toimet, mitkä ennaltaehkäisevät korkeaa kolesterolia, kohonnutta verenpainetta tai sokeriaineenvaihdunnan ongelmia, suojaavat myös aivojen terveyttä. Toisin sanoen ruokavalio, joka on hyväksi sydämelle ja verisuonille, on hyväksi myös aivoille. Ruoki aivojasi kuten sydäntäsi. Esimerkiksi korkea verenpaine voi pitkällä aikavälillä vaurioitta myös aivojen verisuonia, mikä voi johtaa myös aivojen hermosolujen vaurioitumiseen.

Tule keskustelemaan lisää Tammerkosken apteekkiin!

Tammerkosken apteekissa on koulutettu henkilökunta opastamaan niin muistiin liittyvissä huolissa kuin ennaltaehkäiseviin elintapoihin liittyvissä kysymyksissä. Olemme olleet mm. mukana lanseeraamassa Avainapteekkien ilmaista muistipalvelupakettia, joka sisältää hyödyllistä tietoa muistisairauksista, sen kanssa tai rinnalla elämisestä, hyvinvointia ylläpitävistä toimintatavoista sekä vertaistuen ja avun mahdollisuuksista. Paketti on tuotettu yhdessä Muistiliiton kanssa. Tervetuloa juttusille monipuolisten ammattilaistemme kanssa!

Suuremmat erät Souvenaid valmisteesta nyt tarjoushinnoilla, katso tarjoukset tästä linkistä!