Melatoniini ja uniongelmat

Hei!

Olen käyttänyt melatoniinia uniongelmaani lääkärin suosittelemana kohta kolme kuukautta lähes säännöllisesti. Se on toiminut minulla melko hyvin, ja olen vähentänyt toisen nukkumista helpottavan lääkkeen käyttöä. Onko kuitenkaan turvallista käyttää melatoniinia näin pitkään? Jääkö siihenkin koukkuun?

Melatoniinin käyttö on yleensä turvallista

Hyvä kysyjä,

Melatoniinivalmisteita käytetään sekä lyhentämään nukahtamisaikaa että säätelemään vuorokausirytmiä. Niiden käyttö on yleensä turvallista, ja moni asiakkaani on saanut melatoniinlisästä avun uniongelmiinsa. Melatoniini se ei myöskään aiheuta samanlaista riippuvuutta kuin varsinaiset unilääkkeet. Melatoniiniinkin voi tosin jäädä psykologisesti koukkuun siten, että nukahtaminen ei onnistu ilman melatoniinivalmistetta.

Melatoniini on hormoni joka säätelee unirytmiä

Melatoniini on elimistön luontainen hormoni, jonka erittyminen lisääntyy pimeässä. Sitä erittyy aivojen käpylisäkkeestä, kun silmien verkkokalvolta lähtee aivoille viesti ympäristön hämärtymisestä. Erittyvä melatoniini auttaa nukahtamaan. Melatoniini vaikuttaa myös keskellä yötä, mutta sen eritys vähenee aamuyötä kohti. Melatoniini siis säätelee myös vuorokausirytmiä.

Erittyvän melatoniinin määrään vaikuttavat hämärän lisäksi myös mm. vuorokausirytmi, stressi, masennus, alkoholin käyttö ja ikääntyminen. Normaalista poikkeava melatoniinin eritys aiheuttaa yleensä unihäiriöitä.

Melatoniinivalmiste auttaa korjaamaan unirytmiä

Melatoniinivalmisteesta voi olla apua uniongelmiin etenkin, jos vuorokausirytmi on siirtynyt myöhäisemmäksi. Samoin ikääntymiseen liittyvä melatoniinin erittymisen väheneminen voi olla korjattavissa melatoniinilisällä. Nukahtamisvaikeuksissakin melatoniinista voi olla jonkin verran apua. Väsyttävä vaikutus alkaa yleensä 1-2 tunnin sisällä melatoniinin ottamisesta.

Koska melatoniinilla on sekä väsyttävä että vuorokausirytmiä tasoittava vaikutus, ei ole samantekevää, kuinka sitä käytetään. Ensinnäkin se tulee ottaa joka päivä suunnilleen samaan aikaan alkuillasta, ei koskaan puolenyön jälkeen. Toisekseen sitä kannattaa käyttää ainakin parin viikon ajan säännöllisesti, mikäli haluaa hyötyä melatoniinin vuorokausirytmiä tasaavasta vaikutuksesta.

Melatoniinia on saatavana ravintolisänä, itsehoitolääkkeenä ja reseptilääkkeenä

Melatoniinivalmisteita on useanlaisia. Vahvimmat valmisteet ovat reseptilääkkeitä, miedoimpia on saatavilla itsehoidosta. Valmistemuoto voi olla tabletti, pitkävaikutteinen tabletti, suussa hajoava tabletti tai suihke. Käytön voi aloittaa miedommista itsehoitovalmisteista ilman lääkärissä käyntiä. Kokeilemalla selviää, mikä valmistemuoto on kullekin sopivin.

Useiden valmisteiden yhtäaikaisesta käytöstä keskusteltava lääkärin kanssa

Pitkäaikaiskäytöstä on hyvä jutella lääkärin kanssa, sillä lääkäri voi paremmin arvioida terveydentilaasi kokonaisuuden. Melatoniinilla on myös yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa, joten varmista lääkäriltä tai apteekista, onko melatoniinilla yhteisvaikutus muiden käytössäsi olevien lääkkeiden kanssa. En suosittele melatoniinin ja perinteisten nukahtamis- ja unilääkkeiden yhteiskäyttöä kuin lääkärin määräämänä. Melatoniinilla on vain vähän haittavaikutuksia. Ne ovat lähinnä päänsärky tai uneliaisuus käyttöä seuraavana päivänä.

Uniongelmiin saa apua myös lääkkettömin keinoin

Uneen voi tietysti vaikuttaa myös elämäntapa-asioilla. 1) Älylaitteita ja muita sinisen valon lähteitä kannattaa välttää tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa. 2) Kahvin ja kolajuomien juontia kannattaa välttää jo iltapäivällä. 3) Makuuhuoneen lämpötilaa kannattaa laskea. 4) Jos mahdollista, hankalat asiat kannattaa käsitellä jo päivällä, sillä mielen ylivireys heikentää unen saantia. Myös rentoutumisharjoituksia kannattaa kokeilla. 5) Nukkumaanmeno- ja ylösnousuaika kannattaa säännöllistää. 6) Aktiivista liikuntaa kannattaa välttää muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa. 7) Jos tupakoit, suosittelen sen lopettamista.

Itsehoitovalmisteet ovat tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön

Jos kahden viikon itsehoitomelatoniinin käytöstä ja uniongelman lääkkeettömästä hoidosta ei ole apua, kannattaa varata aika lääkärille. Yksittäisten tutkimusten mukaan melatoniinin pitkäaikainen käyttö voi vaikuttaa elimistön sokeriaineenvaihduntaan, joten tästäkin syystä kannattaa jutella lääkärin kanssa melatoniinin pitkäaikaiskäytöstä.

Siirry katsomaan melatoniinivalmisteita Tammerkosken apteekin verkkokauppaan tästä linkistä!