Mikä auttaa suonenvetoon?
Hei,
Minua vaivaa yölliset lihaskrampit pohkeissa ja jalkapohjissa. Mitä suosittelisit niiden hoitoon? Joskus vuosia sitten lääkäri määräsi Crampitonia, mutta sitä ei enää saa apteekeista. Olen käyttänyt magnesiumiakin. Magnesiumlisä vaikuttaa jonkin verran joksikin aikaa, mutta se aiheuttaa ripulia. Mitä muuta apteekista löytyisi ilman lääkärinmääräystä?
Suonenveto tulee yleensä jalkoihin
Suonenvedosta eli lihaskrampista kärsii etenkin moni yli 50-vuotias sekä aktiiviliikkujat. Vaiva korostuu kesäaikaan, kun hikoillaan ja liikutaan enemmän. Yleisimmin kramppi tulee alaraajojen lihaksiin aiheuttaen niissä voimakasta kipua. Kramppaavaan lihakseen jää kuona-aineita, joten lihaskipu saattaa jatkua muutamia päiviä myös suonenvedon jälkeen. Suonenveto voi ilmetä myös ilman edeltävää rasitusta. Tällöin sen syiden löytäminen voi vaatia hieman enemmän selvityksiä.
Mistä suonenveto johtuu?
Taustalla voi olla rasituksen lisäksi esim. niukka nesteensaanti tai niukkasuolainen ruokavalio. Myös muutamat lääkkeet (etenkin nesteenpoistolääkkeet ja närästyslääkkeet) voivat altistaa suonenvedoille. Otapa ensi kerralla asia puheeksi, kun seuravan kerran asioit meillä, niin katsotaan, onko sinulla joku suonenvedoille altistava lääkitys käytössä. Tyypillinen ajankohta lihaskrampille on nimenomaan yö, sillä pienikin ärsyke voi saada rentona olevan lihaksen kramppaamaan.
Crampiton saattoi aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia
Moni asiakas on vuosien varrella harmitellut, kun Crampitonia ei enää ole markkinoilla. Kyseinen reseptilääke poistettiin markkinoilta jo kymmenkunta vuotta sitten, sillä sen vaikuttava-aine aiheutti tietylle käyttäjäkunnalle keskushermostoperäisiä haittavaikutuksia. Vastaavaa lääkettä ei ole enää saatavilla. Tosin muutama muu neuvo minulla on antaa suonenvedosta kärsivälle.
Suonenvedon hoito
Suonenvedon yllättäessä kipeää lihasta kannattaa venyttää ja hieroa kevyesti. Jo se saattaa laukaista krampin. Jalkojen suuria lihaksia (etu- ja takareidet sekä pohkeet) kannattaa venytellä myös ennaltaehkäisevästi joka ilta. Myös tukisukkien käyttö päivisin tai unisukkien käyttö yöllä saattaa vähentää taipumusta suonenvetoihin. Lihasten lämmittäminen esim. lämpötyynyllä tai lämpövoiteella voi myös auttaa lihaskramppeihin. Univaje altistaa niin ikään lihaskrampeille, joten riittävästä unesta kannattaa myös huolehtia. Samoin hyvä lihaskunto yleensä vähentää lihaskramppeja. Urheiltaessa kompressioasut voivat vähentää kramppitaipumusta.
Nestevajaus voi aiheuttaa suonenvedon
Nesteen riittävä nauttiminen on toinen tärkeä keino suonenvetojen ennaltaehkäisemiseksi. Nesteitä pitäisi nauttia 1-1,5 litraa päivässä, jolloin virtsan tulisi olla kirkasta. Ruokavalion suolapitoisuuteen en ota kantaa, sillä liiallisella ruokasuolan käytöllä voi olla myös vakavia haittoja. Alkoholi aiheuttaa sekä nestehukkaa että altistaa lihaskrampeille.
Myös magnesiumvajaus voi aiheuttaa suonenvedon
Myös magnesiumvajaus voi johtaa joskus suonenvetoihin. Magnesiumlisän käyttö suonenvetoja estämään on yleensä turvallista, toisin kuin muiden suolojen käyttö omin päin. Magnesiumista sinun kannatta valita magnesiumsitraatti. Sitraattimuotoinen magnesium imeytyy suolistosta paremmin kuin perinteinen, halvempi ja kooltaan pienempi oksidimuotoinen magnesium. Tällöin voit välttää magnesiumiin liittyvän ripuliongelman. Sitraateissakin on kidevedellistä ja kidevedetöntä muotoa, joista kidevedetön vaihtoehto liukenee elimistön nesteisiin nopeammin. Imeytymiselle optimaalinen kerta-annos magnesiumia on n. 120 mg, joten päiväannos kannattaa ottaa useammassa erässä.
Suonenvetoihin voi kokeilla myös B-vitamiineja
Vähemmän viime aikoina huomiota saanut apu suonenvetoihin voi löytyä myös B-vitamiineista. Nykykäsityksen mukaan kramppien taustalla voisi olla lihasten ja hermoston yhteistyön häiriö. Etenkin yhtäkkisen lihassupistuksen voi saada aikaan hermoston aktivoituminen. Hermoston normaaliin toimintaan vaikuttavat etenkin B-vitamiineista B12, B9, B6, B2 ja B1. Edellä lueteltujen B-vitamiinien käyttämisen ravintolisänä on osoitettu helpottavan huomattavasti suonenvetotaipumusta, kun ko. B-vitamiinikompleksia on käytetty yli 4 viikkoa. Erään tutkimuksen mukaan 12 viikon käytön jälkeen jopa 86 % B-vitamiinikompleksin käyttäjistä olivat saaneet selkeän avun jalkakramppeihin.