Aurinkorasva suojaa ihoa

Hei Lauri,

Minulle on suositeltu erittäin korkean suojakertoimen aurinkosuojaa suurentuneen syöpäriskin ja arpien vuoksi. Ihmettelin lääkärin suositusta, kun en kuitenkaan ole mikään auringonottaja. Onko aurinkovoidetta käytettävä siitä huolimatta? Mitä tuo erittäin korkea suojakerroin tarkoittaa? Tuotevalikoimaa tuntuu olevan aika lailla. Pitääkö kasvoille olla eri voide kuin vartalolle?

Aurinkorasvaa tarvitaan myös pilvisellä säällä

Suosittelen aurinkovoiteen käyttöä ulkoiltaessa aina, kun UV-indeksi ylittää kolme, Suomessa touko-elokuussa. Koska jopa 90 % UV-säteilystä läpäisee ohuen pilven, iho kannattaa suojata UV-säteilyltä myös pilvipoutaisella säällä. Tätä vastausta kirjoittaessani Pirkanmaalla UV-indeksi on yli kolme klo 10-17 välisenä aikana. UV-indeksin voi tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta.

UVA-säteily vanhentaa ihoa, UVB-säteily polttaa ihon

UV-säteilyn haitat iholla ovat moninaiset. Kun UVB-säteilyä pääsee toistuvasti ihoon, iho palaa, jolloin ihosyöpäriski kasvaa. UVA-säteily tunkeutuu syvemmälle ihoon kuin UVB-säteily. Sen vaikutukset ihossa puolestaan edistävät ihon vanhenemista, sillä ihoon tunkeutunut UVA-säteily heikentää ihon tukirakenteita. Tällöin iho veltostuu ja rypistyy. Myös UVA-säteily lisää syöpäriskiä! Arvet on syytä suojata auringolta, sillä arpeutunut iho palaa herkästi auringossa ja arpi voi tummua UV-säteilyn vuoksi.


Suojaa iho vanhenemiselta suojautumalla auringolta

Paras tapa suojata iho niin syöpäriskiltä kuin ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta on suojata iho vaatteilla ja välttää suorassa auringonpaisteessa oleskelua keskipäivällä. Olethan tietoinen, että jopa 50 % auringon UV-säteilystä päätyy iholle myös varjossa. Iho kannattaakin suojata auringon UV-säteiltä aurinkosuojavoiteella, vaikka ei olisikaan varsinaisesti ”auringonottaja”. Lapset tulee suojata erityisen hyvin auringolta, sillä lapsena toistuvasti palanut iho lisää syöpäriskiä aikuisuudessa.

Yli 50 SPF tarkoittaa erittäin korkeaa suojakerrointa

Voiteen erittäin korkea suojakerroin (SPF tai SK) tarkoittaa yli 50 suojakerrointa. Se ei ole lainkaan liioiteltua, kun sinulla on lääkärin toteama kohonnut syöpäriski. Erityisesti kasvojen, dekolteen, korvien ja niskan iho on jatkuvasti alttiina UV-säteilylle, joten sinun kannattaa valita kesäksi päivittäiseen käyttöön päivävoide, jossa on UVB- ja UVA-suojakerrointa yli 50.  Hyvästä UV-suojasta huolimatta, iho kuitenkin ruskettuu, mutta hitaammin, alhaisemmalla palamisriskillä ja syöpäriskin kannalta turvallisemmin. Voide levitetään aina meikkien alle. Meikeissä ei yleensä ole UV-suojaa.

Vähintään SPF 30 myös Suomen kesässä

Suosittelen myös kaikille herkkäihoisille yli 50:n suojaa ehkäisemään ihon palamista ja ennenaikaista ikääntymistä. Suosittelemani suojakerroin on aina vähintään 30 myös Suomen olosuhteissa.  Pidempään auringossa oleskeltaessa voidetta tulisi lisätä jopa kahden tunnin välein. Riittävä määrä kasvoille on noin kaksi teelusikallista ja vartalolle pari ruokalusikallista kerrallaan. Lapsille riittävä aurinkovoiteen määrä vartalolle on ruokalusikallinen. Kuluttajatutkimukset ovat osoittaneet, että juuri kukaan ei levitä aurinkovoidetta riittävästi.

Aurinkorasvan pakkaus kannattaa lukea huolellisesti

Tuotetta hankkiessa kantaa tarkistaa, että voide sisältää sekä UVB- että UVA-suojan. Joskus suojakerroin saattaa näet kattaa vain UVB-suojan. Pakkauksessa ilmoitetaan aina erikseen tuotteen UVA-suoja, mikäli se on osoitettu riittäväksi. Apteekista saat varmasti suojavoiteen, jossa on paketissa ilmoitettu tutkittu suojakerroin ja optimaalinen suoja molempia säteilytyyppejä vastaan.

Aurinkorasvoissa on eroa

Kuten olet pannut merkille, aurinkosuojatuotteita on tosiaan laaja valikoima. Suojakertoimen lisäksi tuotteet poikkeavat toisistaan mm. voidepohjan koostumuksen, ihon siedettävyyden, veden- ja hiekankestävyyden ja tuoksujen suhteen. Apteekin tuotteissa on otettu huomioon erityisesti luotettava suojakerroin ja herkkä iho. Monessa tuotteessamme onkin ihoa hoitava ja kosteuttava koostumus. Etenkin lapsille suunnatut tuotteemme kestävät kohtuudella uinnin ja hiekan vaikutuksia.

Kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet ovat kevyempiä ja mielyttävämpiä käyttää

Kasvojen iholla kannattaa käyttää päivittäin kasvoille tarkoitettua aurinkovoidetta oman ihotyypin mukaan. Vartalotuote olisi puolestaan hyvä hankkia suojaamaan paljaita käsivarsia ja jalkoja sekä mukaan rannalle - jokaiselle perheenjäsenelle tarpeen ja mieltymyksen mukaan. Vartalotuotteitakin voi käyttää kasvoilla, mutta ne voivat olla melko rasvaisia voidepohjaltaan ja siten epämiellyttävän tuntuisia kasvoilla. Nykyaikaiset auringoltakin suojaavat päivävoiteet muistuttavat koostumukseltaan tavallista päivävoidetta - niitä on mukava käyttää ja helppo levittää. Aurinkovoiteen ei tarvitse enää olla tönkköä ja pahanhajuista.

Siirry katsomaan aurinkovoiteita Tammerkosken apteekin verkkokauppaan tästä linkistä.