Hiusten harventuminen

Hei,

Olisiko sinulla hyviä vinkkejä hiusten harventumiseen? Olen vasta hieman yli viisikymppinen mies, ja hiukseni harvenevat ja hiusraja karkaa otsalta uhkaavasti. Luontaistuotekaupat ja nettikaupat löytävät kyllä ratkaisun ongelmaani, mutta en ole saanut niistä toimivaa ratkaisua. Onko apteekista saatavilla oikeasti toimivaa vaihtoehtoa? Onko enää mitään toivoa?


Hiustenlähdön aiheuttajat

Hyvä kysyjä,

Tilanteesi vaikuttaa tyypilliseltä miestyypin kaljuuntumiselta. Se on yleensä perinnöllinen ongelma, jonka saa aikaan mieshormoni testosteroni. Hormonaalinen hiustenlähtö on yhtä lailla myös naisten riesa. Hiusten lähtöön voi hormonitoiminnan lisäksi vaikuttaa myös esim. muutokset ruokavaliossa, sairastelu, raudanpuute, stressi tai raskaus ja imettäminen. Perinnöllinen hiustenlähtö on yleensä lopullista. Elämäntilanteesta johtuvat hiusongelmat sen sijaan voivat palautua.

Hiukset tippuvat ikääntymisen myötä itsestään

Suurin osa miehistä on 40-65 -vuotiaana menettänyt ison osan hiuksistaan; joillakin meistä se alkaa tosin jo 20-vuotiaana. Miestyypin kaljuutuminen alkaa juuri otsalta ja etenee päälaelle. Takaraivo ja korvanpäälliset säilyvät yleensä kaljuuntumatta. Myös yksittäisen hiuksen rakenne muuttuu ikääntyessä ohuemmaksi.

Ennenaikaista hiustenlähtöä voidaan ennaltaehkäistä pitämällä päänahka hyvässä kunnossa ja puhtaana sekä laadukkaalla ravinnolla ja tasapainoisella elämällä.

Päänahan tulehdus voi edistää hiustenlähtöä

Lisääntyneen hiustenlähdön ilmetessä, kannattaa tarkistaa päänahkan kunto. Bakteerit ja sienet voivat joskus villiintyä epäpuhtaassa päänahassa aiheuttaen tulehduksia. Tulehduksen puolestaan edistävät hiusten irtoamista. Kaljuuntuvan kannattaa pestä hiuksen vähintään joka toinen päivä, hellävaraisella shampoolla. Sieni-infektioita estämään ja hoitamaan voi apteekista ostaa myös ketokonatsolishampoota.

Itsehoitolääkkeet kaljuuntumiseen

Apteekista on saatavilla ilman reseptiä myös minoksidiililiuosta, joka vähentää hiusten irtoamista sekä miehillä että naisille. Tätä lääkeliuosta käyttämällä myös perinnöllinen kaljuuntuminen voidaan saada kuriin, ja hiusmäärä voi jopa lisääntyä, jos sen käyttö aloitetaan riittävän aikaisessa vaiheessa. Minoksidiililiuosta on kuitenkin käytettävä jatkuvasti, jotta se vaikuttaisi odotusten mukaisesti. Lääkäri voi myös määrätä suun kautta otettavia reseptilääkkeitä hiustenlähtöön.

Elämäntavat ja ravinto vaikuttavat myös hiuksiin

Monipuolinen ravinto ja seesteinen elämä takaavat yleensä myös terveet hiukset. Hiukset rakentuvat pitkälti aminohapoista, joita saa hyvin liha-, kala- ja kanatuotteista sekä maitotuotteista, kananmunista ja pähkinöistä. Etenkin kysteiiniä tarvitaan hiuksessa olevan keratiinin muodostamiseen. Myös sinkki, magnesium, pii ja rauta ovat tärkeitä komponentteja hiusterveydelle. Vitamiineista puolestaan biotiini ja E-vitamiini tukevat hiusten normaalia toimintaa. Hiukset tarvitsevat myös laadukkaita rasvahappoja.

Ravintolisillä voi olla mahdollista vahvistaa hiusjuurta

Sekä hormonaaliseen kaljuuntumiseen että muuhun hiustenlähtöön voi saada avun myös ravintolisistä, jotka sisältävät hiusten normaalin toiminnan kannalta kriittisiä ainesosia. Ne voivat vahvistaa hiusjuurta, jolloin hiusten irtoaminen on epätodennäköisempää. Apteekista on saatavilla valmisteita, joiden sisältämät vitamiinit, aminohapot, kivennäisaineet ja rasvahapot voivat lisästä hiusterveyttä. Näiden valmisteiden tehoa ei huomaa hetkessä, vaan niitä tulee yleensä käyttää 2-3 kuukauden ajan.

Siirry katsomaan hiustenlähtöön tarkoitettuja valmisteita Tammerkosken apteekin verkkokaupasta tästä linkistä!