Kuiva iho

Hei, Lauri!

Olen lukenut mielenkiinnolla palstaasi. Voisitko käsitellä palstallasi kuivan ihon hoitoa? Minulla oli nuorempana rutikuiva ja kutiava atooppinen iho, kunnes hoksasin käyttäväni liian voimakkaita ihon pesuaineita, jotka pahentavat kuivaihoisuutta. Moni ei varmaan ole huomioinut, että pesullakin on väliä ihon kuivumisessa. Millaista kokonaisuutta sinä suosittelet atooppisen ihon päivittäiseen hoitoon?

Kuiva ilma kuivattaa ihoa

Etenkin talven kylmyys ja kuiva sisäilma altistavat meidän kaikkien, ja erityisesti atoopikkojen, ihon kuivumiselle ja sen myötä kutinalle. Kuiva iho heikentää elämänlaatua ja se altistaa myös ihotulehduksille. Viimeistään tammikuussa onkin hyvä hetki miettiä talvi-ihonhoitorutiineja. Ennaltaehkäisevillä toimilla voidaan välttää pakkasiholle tyypilliset ongelmat. Kuivaa ihoa hoidetaan talvisin lähinnä puhdistamalla, kosteuttamalla ja suojaamalla.

Kuivan ihon puhdistus

Käytä sekä kasvojen että muun kropan puhdistuksessa mietoa puhdistusainetta. Tällöin pesuaine ei suotta vie ihoasi suojaavia rasvoja pesuveden mukana. Apteekin valikoimissa on monia kuivalle iholle sopivia maito- ja öljymäisiä puhdistustuotteita. Pesuun voi riittää myös tavallinen perusvoide (esim. Aqualan L), jos iho ei ole hikinen tai erityisen likainen. Peseytymistä ei kannata suotta välttää, sillä ainakin hiki pitää aina pestä pois iholta, jotta se ei ärsyttäisi herkkää ihoa. Pitkiä, kuumia vesipesuja sekä pesusienen tai -harjan käyttöä suosittelen kuitenkin välttämään.

Kuivan ihon kosteutus

Levitä aina puhdistuksen jälkeen ja vähintään kerran päivässä iholle tehokkaasti ihoa kosteuttavaa voidetta. Voide imeytyy ihoosi paremmin pesun jälkeen, hieman kostealta iholta. Riittävä määrä koko kehon rasvaukseen on aikuisella noin kaksi ruokalusikallista voidetta. Kuivalta, atooppiselta iholta haihtuu nestettä liikaa, sillä ihon läpäisyeste on yleensä vaurioitunut kuivaihoisilla. Ihon kosteusköyhyys tulee tällöin hoidetuksi vain säännöllisellä kosteusvoiteiden käytöllä. Hyvä voide löytyy kokeilemalla. Perussääntö on, että mitä kuivempi iho sitä rasvaisempi voide. Suosittelen myös yövoiteen käyttöä etenkin talviaikaan.

Voiteet kuivalle iholle

Apteekin perinteiset kosteusvoiteet sisältävät sekä ihon läpäisyestettä korjaavia että iholle kosteutta sitovia ainesosia. Apteekin valikoimissa on myös erityisvoiteita erittäin kuivan ja kutisevan ihon hoitoon etenkin silloin, kun tavallisen perusvoiteen teho ei tunnu ihanteelliselta. Monet erityisvoiteet sisältävät myös ainesosia, jotka vaikuttavat positiivisesti ihon normaaliin bakteerikantaan. Nämä erityisvoiteet ovat suhteellisen uusia mutta tervetulleita tulokkaita apteekin hyllyille. Pahimpiin ihottumaläiskiin suosittelen käyttämään aamuin illoin 1-2 viikon kuurina mietoa kortisonivoidetta, jota saa apteekista myös ilman reseptiä.

Kuivan ihon suojaaminen pakkaselta

Suojaa iho pakkaselta vaatetuksella. Ulos ei kannata mennä heti peseytymisen ja voiteen levityksen jälkeen. Myös huulten herkkä iho on hyvä suojata huulivoiteella, joka ei sisällä vettä. Herkkäihoisen kannattaa levittää kasvoille kasvovoidetta heti, kun palaa pakkasesta lämpöiseen. Kuivan ihon hyvällä perushoidolla iho ei säikähdä pakkasta.

Käsien ja jalkojen ihon kuivuminen

Myös jalat ja kädet kärsivät talvella kuivuudesta, joten käytä tarvittaessa käsi- ja jalkavoiteita vähintään iltaisin. Puuvillahanskat ja -sukat yöksi tehostavat voiteen vaikutusta. Samoin hiusten pesussa kannattaa suosia mietoa shampoota, ja kuivaa päänahkaa on hyvä hoitaa esim. perusvoiteella tai erikseen kuivan päänahan kosteutukseen tarkoitetuilla tuotteilla.

Kuivaa ihoa kannattaa hoitaa ennaltaehkäisevästi

Pitkittyneissä oireissa, mikäli mieto kortisonivoide ja erityiskosteusvoide eivät auta riittävästi, kannattaa käydä lääkärillä, joka voi mm. arvioida tarvitaanko kuivan ja atooppisen ihon hoitoon esimerkiksi muita lääkevoiteita. Lääkevoiteista huolimatta ennakoiva ja säännöllinen perusvoiteiden käyttö on kuivan ihon kulmakivi.


Siirry katsomaan kuivan ihon tuotteita Tammerkosken apteekin verkkokaupasta.