Kuiva suu

Hei Lauri,

Tarvitsisin apuasi suun kuivumiseen. Herään lähes joka yö, kun kieleni takertuu kitalakeeni kiinni. Päivälläkin suu tuntuu ärtyneeltä ja kuivalta. Tiedän, että jotkin lääkkeet aiheuttavat suun kuivumista. Onko näistä käyttämistäni jokin sellainen: Bisoprolol 2,5 mg, Somac 40 mg, Melatonin 3 mg, Vagifem, Diurex Mite, Pegorion ja Norspan? Ja mikä neuvoksi?

Suun kuivuminen on yleinen vaiva

Suun kuivuminen eli kserostomia on hyvin yleinen vaiva; noin 20 % aikuisväestöstä kärsii siitä. Vanhuksista ja tiettyjä lääkkeitä käyttävistä jopa 40 %:lla on kuivasuisuutta. Kuiva suu on sekä riski terveydelle että elämänlaatua heikentävä haitta, joten sitä kannattaa hoitaa. Avuksi kuivasuisuuteen suosittelen etenkin suuhygieniasta huolehtimista, riittävää nesteen nauttimista sekä suuta kosteuttavia tuotteita.Suu kuivuu yöllä

Kuivasuisella vähentynyt syljeneritys ilmenee tahmeana ja kuivana tunteena suussa etenkin aamuisin, kuivana karheana kielenä sekä jopa huulten halkeiluna. Pahimmillaan siitä voi aiheutua puremisen ja nielemisen vaikeuksia sekä makuaistin heikkenemistä. Kuivasuisen henki haisee tyypillisesti pahalle.


Syljen tehtävät

Sylki suojaa hampaita ja suun limakalvoja mm. huuhtomalla suusta mikrobeja ja ruuantähteitä. Lisäksi sylki kosteuttaa ja voitelee suun limakalvoa ja nielua. Syljen ansiosta pureskelemamme ruoka on helpompi niellä.  Syljen tehtävä on myös heikentää ruokailunaikaista happohyökkäystä neutralisoimalla syljen pH:ta. Syljessä luontaisesti oleva fluori, kalsium ja fosfaatit korjaavat lisäksi hammaskiillettä. Syljen erityksen väheneminen altistaa näin ollen mm. hampaiden reikiintymiselle, ienongelmille ja suun limakalvon vaurioille.


Suun kuivumiseen vaikuttavia tekijöitä

Syljen eritykseen vaikuttavat mekaaninen pureskelu, tunneperäiset tai hormonaaliset tekijät sekä makuaistit. Pureskelu aktivoi syljeneritystä. Pelkästään maukkaan herkun ajatteleminenkin saa syljen herahtamaan suuhun. Stressaava tilanne puolestaan monesti vähentää syljen määrää. Yöllä syljeneritys luonnostaan vähenee, josta aiheutuu etenkin suun kautta hengittävillä kiusallinen yöllinen vaiva. Myös ikääntyessä syljen eritys vähenee. Vaihdevuodet ovat puolestaan joskus syy kuivasuisuuteen. Sairauksista mm. diabetes, reumasairaudet ja Parkinsonin tauti sekä syöpähoidot voivat aiheuttaa suun kuivumista.


Lääkkeet voivat aiheuttaa suun kuivumista

Kuten mainitsit, suun kuivuminen on monen lääkkeen haittavaikutus. Yli 1500 kuivasuisuutta aiheuttavan lääkkeen joukossa on etenkin masennus- mielenterveys- ja epilepsialääkkeitä. Lisäksi osa allergia- ja astmalääkkeistä, kipulääkkeistä, mahansuojalääkkeistä sekä sydän- ja verenpainelääkkeistä voivat aiheuttaa kuivan suun ongelman. Kysyjän lääkkeistä etenkin Melatonin, Diurex Mite, Somac ja Norspan voivat aiheuttaa kuivasuisuutta. Lääkkeet ovat todennäköisesti osittain kuivan suun ongelmasi taustalla, sillä usean kuivasuisuutta aiheuttavan lääkkeen yhtäaikainen käyttäminen lisää kuivasuisuuden todennäköisyyttä huomattavasti. Suosittelen ottamaan kuivan suun ongelman puheeksi seuraavalla lääkärikäynnillä.

Apteekin ohjeet kuivan suun hoitoon

  • Riittävästi nestettä pitkin päivää, n. 2 litraa/pv (muuta kuin mehuja, limsaa, alkoholia ja kahvia).
  • Säännöllinen ateriarytmin, ruuan perusteellinen pureskelu ja suun huuhtelu vedellä ruokailun jälkeen.
  • Ksylitolipurukumia tai -pastilleja 3-5 minuutin ajan jokaisen aterian jälkeen.
  • Hampaiden harjaaminen kahdesti vuorokaudessa käyttäen kuivan suun fluorihammastahnaa (ei ainakaan vaahtoavia hammastahnoja!) ja säännöllinen hammasvälien puhdistus.
  • Tarvittaessa kuivan suun hoitoon tarkoitetun suuveden käyttö aamuin illoin.
  • Tarvittaessa suuta kostuttavaa geeliä eli ”tekosylkeä” tai teelusikallinen rypsi- tai oliiviöljyä yöksi
  • Tarvittaessa suuta kostuttavan suusuihkeen tai syljen eritystä lisäävien imeskelytablettien käyttö.
  • Nenän säännöllinen kostuttaminen esim. A-vita-sumutteella.
  • Säännöllinen ammattilaisen suorittama hammastarkastus.


Siirry katsomaan kuivan suun hoitoon käytettäviä tuotteita Tammerkosken apteekin verkkokaupasta.