Kuinka hoidan kuivia silmiä?

Kuinka hoidan kuivia silmiä?

"Hei, Lauri! Minua vaivaa jatkuva silmien kuivuminen. Olen jo kokeillut useita apteekin kuivan silmän tippoja, mutta mitkään niistä eivät tunnu sopivan silmilleni kovin hyvin. Kaikki kirvelevät tai sumentavat näköä liikaa heti laittamisen jälkeen. Silmäni on kyllä tutkittu, ja lääkärin suositteli vain kuivan silmän tippoja. Miten voisin saada apua ongelmaani?"

Kuivat silmät aiheuttavat harvoin vakavia seurauksia

Kuivasilmäisyys on hyvin yleinen vaiva suomalaisilla varsinkin nyt lämmitys- ja pakkasaikana. Se on kuitenkin harvoin vakava ongelma. Kuivasilmäisyys hoituu usein kostutushoidolla. Hoitamattomana kuivat silmät voivat kuitenkin aiheuttaa vakavia seurauksia, mm. silmätulehduksia ja silmän pinnan vaurioita. Vaikuttaa siltä, että sinulla ongelma haittaa jo normaalia elämää, joten tarvitset mahdollisimman tehokkaan kuivasilmäisyyden itsehoidon. Kerron tehokkaasta itsehoidosta palstani loppuosassa.

Kuivien silmien oireet

Silmien kirvely ja punoitus sekä roskan tunnen silmässä ovat tyypillisimmät oireet kuivasilmäisyydestä. Silmät saattavat myös ristiriitaisesti vetistää, etenkin ulkoilmassa. Hämäränäkö on myös monesti heikentynyt kuivasilmäisillä. Lukeminen ja näyttöpäätetyöskentely saattavat myös aiheuttaa oireilua johtuen liian vähäisestä silmien räpyttelystä. 

Mikä aiheuttaa silmien kuivumisen?

Kuiviin silmiin vaikuttavat monet tekijät. Oireilulle altistaa mm. piilolinssien käyttö, stressi, allergiat ja ympäristötekijät (esim. tupakansavu, kirkas auringon valo, ilmastointi ja lämmitys) sekä ikääntyminen ja hormonaaliset tekijät. Lisäksi jotkin perussairaudet kuten nivelreuma, kilpirauhasen vajaatoiminta, ruusufinni ja diabetes saattava vähentää kyyneleritystä. Lääkkeistä mm. useat psyykenlääkkeet, unilääkkeet ja allergialääkkeet sekä isotretinoiini-aknelääkitys voivat pahentaa kuivasilmäisyyttä. Silmät ovat kuivat usein myös silmäleikkauksen jälkeen.

Kuivasilmäisyyden taustalla on yleensä kyynelkalvon rakenteen muuttuminen ja rikkoontuminen. Rasvaa, vettä ja musiineja sisältävällä kyynelkalvolla onkin tärkeä tehtävä; se pitää silmät kosteina ja poistaa niistä vierasaineita. Kyynelkalvo koostuu kolmesta kerroksesta. Ylin, rasvakerros, muodostaa öljyisen suojakerroksen, joka estää kyynelten haihtumista. Juuri rasvakerros on tyypillisesti liian heikko kuivasilmäisillä, jolloin kyynelneste haihtuu liian nopeasti. Toisena kerroksena on varsinainen vesikerros, joka ravitsee silmää ja pitää silmän kosteana. Alin kerros sisältää musiineja, jotka varmistavat, että kyynelneste pysyy silmän pinnalla.

Miten kuivia silmiä hoidetaan?

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan kostuttamalla silmiä säännöllisesti kostuttavilla silmätipoilla, ns. tekokyyneleillä, sekä hieromalla ja puhdistamalla silmäluomia ja silmän ympärysihoa. Vaikeaan oireiluun voi tarvita reseptilääkkeitä.

Kostutustippoja saa apteekista ilman reseptiä vesi- ja geelimäisinä. Joihinkin tippoihin on lisätty myös tehoaineita, jotka lisäävät niiden kostuttavaa vaikutusta. Vesipitoiset tipat on yleensä tarkoitettu päiväkäyttöön. Etenkin yöksi ja aamulla ensimmäisenä tulisi käyttää geelimäisiä silmätippoja tai -voidetta. Hankalia oireita voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla kromoglikaattitipoilla.

Proviisorin vastaus kysyjän ongelmaan:

Hyvä kysyjä, suosittelen sinua käyttämään pari viikkoa aamuin illoin geelitippaa tai silmävoidetta ja päivällä mietoa kromoglikaattitippaa noin neljän tunnin välein. Nämä siitä huolimatta, että tipat kirvelevät, sillä kirvely johtuu yleensä siitä, että silmä on todella kuiva, ei ”huonoista” tipoista. Lisäksi voit käyttää jopa vartin välein vesipitoisia päivätippoja. Jatkossa suosittelen aamuin illoin geelitippaa ja päivällä vesipitoista kostutustippaa noin 3-4 tunnin välein oireiden mukaan. Säilöntäaineettomat tipat ovat jatkuvassa käytössä parempi vaihtoehto herkille silmille.

Lisäksi suosittelen kerran päivässä silmäluomien lämmittämistä, hierontaa ja puhdistamista siihen tarkoitetuilla kosteuspyyhkeillä, joita saa apteekista. Tällä toimenpiteellä saadaan pidettyä silmän pintaan rasvaa erittävät meiobin rauhaset aktiivisina. Voit myös testata muutaman kuukauden ajan, auttaako omega 7 -tyrniöljykapselit oireiluusi. Tyrnikapselien käyttö voi tutkimusten mukaan helpottaa jonkin verran kuivasilmäisyyttä. Lisäksi tietenkin kannatta mahdollisuuksien mukaan välttää paikkoja, jotka pahentavat oireita.

Siirry katsomaan kuiville silmille tarkoitettuja tuotteita Tammerkosken apteekin verkkokaupasta.