Kutiavat korvat

Hei,

Minulla on sietämätön ongelma, korvien kutina, joka vaivaa minua päivittäin. Varsinaisesti vaikkua ei tunnu tulevan liiallisesti, kun olen puhdistanut korvia korvapuikolla. Pientä kipua tuntuu puikkoja käyttäessäni. Kokeilin kutinaan Otiborin-tippoja farmaseutin suosittelemana, mutta ne helpottivat oireilua vain hetkeksi. Bepanthen-voiteestakaan ei tunnu olevan apua. Osaatko sinä auttaa? Kerro joku vinkki, miten pääsisin tästä ikävästä vaivasta eroon! Tulen kohta hulluksi.

Vanupuikolla puhdistaminen voi ärsyttää korvakäytävän ihoa

 

Korvien kutina on varmasti erittäin ikävä elämänlaatua heikentävä ongelma. Vaikuttaa siltä, että korvakäytäviesi herkkä iho on joko kuiva tai ärsyyntynyt mm. vanupuikkojen käytöstä. Siksi ratkaisuni ikävään vaivaasi on korvakäytävien kosteuttaminen ja suojaaminen korvaöljyllä ja ”korvapuikkojen” käytön lopettaminen. Hoitavaa korvaöljyä saa kätevänä suihkeena apteekista. Etenkin atoopikoilla korvien iho kuivuu siinä missä muukin iho, varsinkin lämmityskautena kuivassa huoneilmassa ja allergia-aikaan.

Vaikku suojaa korvakäytävän ihoa

Mahdollisesti korvissasi on liian vähän korvavaikkua johtuen joko riittämättömästä vaikun tuotannosta tai korvien liiallisesta putsaamisesta ja kaivamisesta. Korvavaikulla on tärkeä tehtävä korvakäytävien ohuen ja herkän ihon suojaamisessa. Ilman vaikun suojaavaa kerrosta korvakäytävien iho altistuu lialle, bakteereille ja vedelle, ja korvakäytävä voi tulehtua helposti. Terveessä korvakäytävässä mm. bakteerit ja lika tarttuvat vaikkuun, minkä mukana ne kulkeutuvat ulos korvakäytävästä aiheuttamatta ongelmia iholla. Vaikun vahakerros pitää myös korvakäytävän ihon kosteana estäen nesteen haihtumista iholta.


Korvaöljy liuottaa liiallista vahaa ja estää vahatulpan muodostumista

Korvaöljyn käyttö on monipuolinen apu kutinan ohella muutamaan muuhun korvakäytävän ongelmaan. Liiallisessa korvavaikun muodostuksessa se liuottaa vahatulppaa, kun sitä käytetään aamuin illoin n. viiden päivän ajan. Pari kertaa viikossa käytettynä se ehkäisee vahatulpan muodostusta, mutta korvaa myös liian vähäistä korvavaikun muodostumista vähentäen mm. korvien kutinaa. Lisäksi korvaöljyn säännöllinen käyttö estää veden korvakäytävää ärsyttävää vaikutusta mm. uidessa, kylvyssä ja suihkussa.

Hanki siis korvaöljysuihke apteekista ja käytä sitä ensin kaksi kertaa päivässä viisi päivää ja sen jälkeen kaksi kertaa viikossa säännöllisesti.


Vanupuikkojen käyttö voi vahingoittaa ja tukkia korvakäytävää

Toinen tärkeä neuvoni on ”korvapuikkojen” käytön lopettaminen. Korvakäytävää ei saa kaivella itsenäisesti, vaan mahdollinen korvien mekaaninen puhdistaminen tulee jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Minkä tahansa instrumentin (esim. vanupuikko, hiuspinni tai sukkapuikko) laittaminen korvakäytävään voi aikaansaada pieniä haavaumia korvakäytävässä. Tällöin korvakäytävien iho ärsyyntyy entisestään haavaumista ja kutina yltyy. Haavaumat ovat myös otollinen kasvualusta bakteereille ja hiivoille. Ja pahimmillaan työnnät vanupuikolla korvavahaa kasaan, jolloin korvaan voi kehittyä entistä sitkeämpi vahatulppa.

Kannattaa välttää myös korvakuulokkeiden pitkäaikaista yhtämittaista käyttöä, sillä se voi myös altistaa kutinalle ja vahatulppien syntymiselle.


Korvakäytävän kutinaa voidaan hoitaa myös reseptilääkkeillä

Jos kutina ei näillä neuvoilla helpota 2-3 viikossa, suosittelen varamaan ajan lääkärille. Lääkäri voi mm. tarkistaa korvalampulla korvakäytäviesi kunnon, ja tarvittaessa määrätä sinulle lääkeainetta sisältäviä korvatippoja, jotka helpottavat kutinaa ja mahdollista tulehdusta.




Siirry katsomaan korvien puhdistus ja hoitotuotteita tästä linkistä.