Mitä maitohappobakteeria pitäisi käyttää?

Maitohappobakteereilla villit markkinat

Hyvä kysyjä,

Vastaan lähes päivittäin kysymykseen eri maitohappobakteerikantojen eroista. Esittämääsi kysymykseen ei kuitenkaan ole yksiselitteistä vastausta puutteellisesta tutkimustiedosta johtuen. Maitohappobakteereiden markkinat ovat melko villit, sillä niitä myydään myös paikoissa, joissa ei ole saatavilla riippumatonta tuoteneuvontaa. Ei ole mikään ihme, että asiakas ”putoaa kärryiltä” ristiriitaisten markkinointiviestien viidakossa.


Suoliston bakteerien tasapaino vaikuttaa moneen asiaan

Hyvänlaatuisilla, suolistossa muutoinkin esiintyvillä maitohappobakteereilla on tärkeä tehtävä niin ruuansulatuksen kuin vastustuskyvyn kannalta. Hyödyistä on kirjallisia merkintöjä jo yli 100 vuoden takaa. Mikäli suoliston hyvien ja huonojen bakteerien tasapaino ei ole kunnossa, voi esiintyä mm. toiminnallisia vatsavaivoja tai altistua herkemmin suolistoperäisille tulehduksille kuten ripulille tai oksennustaudille.

Suoliston normaaliin bakteeritasapainoon vaikuttavat monet tekijät, mm. geenit, elinympäristö lapsuudesta saakka, ruokavalio ja sairaushistoria. Myös syntymä alateitse ja vauvan täysimettäminen voivat vaikuttaa suotuisamman bakteerikannan muodostumiseen.


Maitohappobakteerivalmisteiden käytöllä voi olla suotuisia vaikutuksia

Useiden tutkimusten mukaan maitohappobakteerivalmisteen käyttö voi helpottaa vatsan toiminnallisia vaivoja, alentaa riskiä saada mahatauti tai ripuli, vähentää antibioottien suolistoon kohdistuvia haittoja sekä parantaa muutoin suoliston vastustuskykyä. Maitohappobakteerivalmisteilla on osoitettu teho myös vauvojen koliikkivaivoissa. Ne voivat lisäksi alentaa flunssaan sairastumisen riskiä etenkin pikkulapsilla. Tutkimusnäyttöä on siitäkin, että maitohappobakteerivalmistetta käyttäneillä voi olla pienempi riski lapsuuden ruoka-aineallergioille ja atooppiselle ihottumalle.


Laadukas valmiste sisältää tutkittua ja valmiiksi suolistossa esiintyvää kantaa

Laadukas maitohappobakteerivalmiste sisältää bakteerikantaa, joka on kliinisesti tutkittu. Tällainen kanta on yleensä ns. kotoperäinen, eli sitä esiintyy muutoinkin suolistossa. Kannan pitäisi kestää myös suoliston haastavat olosuhteet aina mahalaukusta paksusuoleen saakka joko sellaisenaan tai tuettuna valmisteen ominaisuuksilla. Hyvänlaatuisia ja eniten tutkittuja maitohappobakteereita ovat useat Lactobacillus- ja Bifidobacterium-kannat sekä Saccharomyces boulardii -hiiva. Kuitenkin paras valmiste ja kanta selviää usein valitettavasti vasta kokeilemalla.


Onko parempi käyttää montaa maitohappobakteerikantaa sisältävää valmistetta vai yhtä tiettyä suurena annoksena?

Toinen yleinen kysymys kuuluu: ”Onko parempi käyttää montaa maitohappobakteerikantaa sisältävää valmistetta vai yhtä tiettyä suurena annoksena?”. Tähänkin on vaikea vastata tutkimustiedon pirstaleisuuden vuoksi. Moni tutkimus on tehty tietyllä maitohappobakteerikannalla, ja sitä ei välttämättä ole edes verrattu muihin kantoihin. Tutkimuksen mukaan kyseistä maitohappobakteerikantaa voisi suositella tutkimuksessa osoitettuun käyttötarkoitukseen. Samaan käyttötarkoitukseen on voitu tehdä toinen tutkimus toisella bakteerikannalla samankaltaisin tuloksin. Tällöin taas voisi ajatella, että tuote, jossa on useampaa maitohappobakteerikantaa, voisi olla myös hyvä vaihtoehto. Myös bakteerikantojen vahvuuksia on vaikea vertailla, sillä vaikutus on riippuvaista tuotteen sisältämästä kannasta.

Sopivatko maitohappobakteerit kaikille?

Maitohappobakteerivalmisteiden säännöllinen käyttö on yleensä turvallista. Haittavaikutuksena voi olla lähinnä vatsaoireilua. Joissakin maissa jopa viralliset ravintosuositukset suosittavat maitohappobakteereja sisältävien tuotteiden käyttöä päivittäin. Suun kautta otetut maitohappobakteerit eivät viihdy suolistossa pitkään, joten varmistuakseen, että niitä on suolistossa jatkuvasti, niitä on käytettävä säännöllisesti. En suosittele maitohappobakteerilisiä lainkaan asiakkaille, joilla on sairautensa tai lääkityksensä vuoksi huomattavasti heikentynyt vastustuskyky.


Tustutu Tammerkosken apteekin maittohappobakteerivalikoimaan tästä!