Mitä flunssan ennaltaehkäisyyn sinkkiasetaatin sijasta?

Sinkkiasetaatti ei sovi alle 12-vuotiaille

Moni lapsi ei mielellään edes imeskele lapsesta erikoiselta makuistuvia sinkkitabletteja kahden tunnin välein, kuten niiden käyttösuositus on.

Flunssan ennaltaehkäisyyn ja oireiden lievitykseen on saatavilla yli 1-vuotiaille lapsille ja myös aikuisille sopiva suihke joko suuhun tai nenään (Viruseptin). Suihkeen vaikuttavana aineena on iota-karrageeni. Paikallisesti suihkeena käytettävää iota-karrageenia on tutkittu useassa tutkimuksessa tehoavan flunssan ennaltaehkäisyssä ja oireiden lievityksessä.


Kontrolloidussa tutkimuksessa suihketta käyttäneet paranivat yli 2 vuorokautta nopeammin

Iota-karrageenilla tehdyt tutkimusten tulokset vaikuttavat lupaavilta; erääseen tutkimukseen osallistuneet flunssaa potevat, jotka saivat tietämättään iota-karrageenia nenäsuihkeessa, paranivat yli kaksi vuorokautta nopeammin kuin ne samaan tutkimukseen osallistuneet, jotka käyttivät suihketta, josta kyseinen karrageeni puuttui. Nenän limakalvolla olevan virusten määrän on toisessa kliinisessä tutkimuksessa osoitettu vähenevän yli 90 prosenttia, kun limakalvolle on annosteltu säännöllisesti iota-karrageenia sisältävää suihketta.

Suihke estää viruksen kiinnittymisen limakalvolle

Iota-karrageenin on osoitettu toimivan limakalvolla monipuolisesti viruksia vastaan. Ensinnäkin se muodostaa limakalvolle fyysisen esteen, jolloin viruksen kiinnittyminen limakalvolle estyy. Se myös ikään kuin kapseloi virukset, jolloin ne eivät voi kiinnittyä limakalvoon ja lisääntyä. Suihke myös kosteuttaa ja suojaa limakalvoa, mikä helpottaa flunssan oireita ja vähentää virusten tarttumista limakalvoon.

Helpompi käyttää kuin sinkkiasetaatti

Karrageenisuihkeen käyttö on miellyttävämpää kuin sinkkiasetaatin käyttö. Ensinnäkin annosteluksi riittää kolme kertaa päivässä, kun sinkkiasetaattia on käytettävä kahden tunnin välein. Suihketta voi halutessaan käyttää useamminkin. Karrageenisuihkeen maku on myös monen mielestä parempi kuin sinkkiasetaatin. Iota-karrageenillä ei tiedetä olevan haittavaikutuksia. Sitä voi myös käyttää pitkään ilman yliannostuksen tai väärinkäytön vaaraa.

Käyttö kannattaa aloittaa heti ensimmäisten flunssan oireiden ilmaantuessa

Yli 1-vuotias voi käyttää joko suusuihketta tai nenäsuihketta, jossa on iota-karrageenia. Käyttö kannattaa tämänkin tuotteen osalta aloittaa heti, kun ensimmäiset flunssan oireet alkavat. Flunssaa ennaltaehkäisevä vaikutus toimii sitä paremmin, mitä aikaisemmin hoito aloitetaan. Itse suosittelen ensisijaisesti nenäsuihketta, sillä nenä on monesti virustartunnalle otollisempi paikka kuin nielu. Nenä- ja suusuihketta voi käyttää myös yhtä aikaa, jos haluaa varmistaa vaikutukset sekä nenän että nielun limakalvolla.

Suihketta voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi esimerkiksi pahimpana flunssa-aikana, vaikkei oireita olisikaan. Se estää mahdollista virustartuntaa ja pitää limakalvon kosteampana. Hyvin hoidetulle limakalvolle ei synny tulehdusta niin helposti kuin ärtyneelle ja kuivalle limakalvolle.

Flunssan ennaltaehkäisyssä on kuitenkin tärkeäintä hyvä käsihygienia. Myös monipuolinen ruokavalio, riittävä uni ja riittävä määrä liikuntaa tukevat vastustuskykyä.

Siirry katsomaan viruseptin suusuihketta verkkokaupassa tästä linkistä!